"Spendera mycket tid i skolan"

Namn: Adrian Lovén
Ålder: 22
Hemort: Norrköping
Utbildning: Högskoleingenjör, Berg- och anläggningsteknik

Varför valde du att studera Berg- och anläggningsteknik?
–  Jag valde att söka till ingenjör inom berg och anläggningsteknik för att jag har ett intresse för branschen och för att möjligheten att få arbete efter examen är stor. Jag har läshuvud och sedan länge vetat att jag vill ha en chefspositionsliknande anställning samt vara med och skapa. Då blev denna utbildning perfekt för mig.

Vad har du för planer efter studietiden?
–  Mina planer är att komma ut i arbetslivet så fort som möjligt! Det lutar åt anläggningssidan då den branschen går uppåt, men vänder marknaden på bergssidan och chansen för anställning öppnar sig säger jag inte nej till det heller.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?
–  Spendera mycket tid i skolan även om kurserna är på distans, men glöm inte bort att ha roligt under din studietid. Engagera er i skolan och kåren då det kommer resultera i en mycket rolig studietid!

Adrian Löven

"Stålindustrin är en spännande bransch"

Möt Daniel Haster Olsson från Karlstad som läser programmet högskoleingenjör materialteknik med inriktning metallurgi.

Varför valde du att studera materialteknik?
– Jag stod i valet och kvalet mellan högskoleingenjörsprogrammen på bergsidan och det på metallsidan, men bestämde mig slutgiltigt för metall. En bidragande orsak till att det blev just metall var att programmet startades upp på nytt efter samråd med stålbranschen, det är ett ganska gott tecken på att jobbchanserna är stora efter avslutade studier. Samtidigt tyckte jag att jobb inom stålindustrin verkar väldigt spännande – den uppfattningen har förstärkts ytterligare efter mina snart två år på utbildningen.

Vad har du för planer efter studietiden?
– Som det ser ut i nuläget lutar det åt att jag ska försöka läsa ytterligare två år på masternivå. Ingenting är hugget i sten, det beror helt och hållet på om jag då fortfarande är motiverad att studera vidare.

Har du några tips till framtida studenter?
– Börja leta bostad så fort du får antagningsbeskedet om du tänkt flytta hit. Om du inte är behörig till ingenjörsprogrammen, så kan jag varmt rekommendera Bergsskolans tekniska Basår.

Daniel Haster Olsson

"jobba utomlands"

Namn: Elin Hassellund
Ålder: 20 år
Hemort: Kils kommun
Utbildning: Högskoleingenjör, Berg- och anläggningsteknik

Varför valde du att studera Berg- och anläggningsteknik?
–  Min väg till Bergsskolan är en lång historia, men för att göra den kort, så började det med att jag bestämde mig för att bli ingenjör. Dock visste jag inte alls vilken sorts ingenjör jag ville bli. Men så fick jag nys om Bergsskolan som verkligen verkade uppfylla mina förväntningar om hur en utbildning ska vara. Exempelvis så är skolan relativt liten så man får en otrolig samhörighet och det finns obegränsade möjligheter till att utvecklas hur mycket man vill. Sedan så är just denna ingenjörsutbildning väldigt attraktiv på arbetsmarknaden och det finns stora möjligheter till spännande karriärer. Idag går jag mitt andra år och är super nöjd. Här studerar vi jordens uppkomst och dess beteende samtidigt som vi studerar hur vi ska kunna hantera och använda den. Jätteroligt och intressant!

Vad har du för planer efter studietiden?
–  Efter studietiden så har jag förhoppningsvis ett arbete att vända mig till där jag får starta min karriär. I dags läget är jag väldigt flexibel och kan lika gärna tänka mig att jobba utomlands som här hemma. För det som är viktigt för mig är att jag har ett roligt arbete som jag kan utvecklas i och få många arbetslivserfarenheter.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?
–  Tips till framtida studenter skulle vara att ta till vara på den tid ni har med studierna. Alltså ha roligt men samtidigt ha koll på studierna, spendera mycket tid i skolan och häng med i tempot. Även fast det är tyngre vissa tider så lönar det sig i slutändan. Det är ju först när man känner att man faktiskt lagt all tid man kan på studierna som man kan njuta av ledigheten och tentafesterna.

Elin Hassellund

"Stort intresse av anläggnings-
branschen"

Namn: Jens Lidström
Ålder: 20 år
Hemort: Älvsbyn
Utbildning: Bergsskoletekniker inom berg och anläggning

Varför valde du att studera till bergstekniker?
Ända sen liten har jag funnit ett stort intresse i anläggningsbranschen. Så när gymnasietiden var över så började jag jobba åt ett anläggningsföretag, ett jobb jag trivdes med. Men redan efter någon månad började jag känna att jag ville ta det ett steg längre. Då kom Bergsskolan in i bilden, utbildningarna som ges ger en bred grund att stå på när man sen kommer ut i arbetslivet.

Vad vill du jobba som efter studierna?
Efter studierna vill jag helst jobba inom arbetsledning på olika projekt, gärna med fokus på just losshållning och framställning av bergmaterial.

Vad gör du på din fritid?
När jag inte är i skolan brukar jag delta i studentkårens olika aktiviteter.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?
Var med på nollningen och var aktiv i studentkåren.

Jens Lidström

"Läsa vidare"

Namn: Laura De Groot
Ålder: 20 år
Hemort: Sunnemo i Hagfors kommun
Utbildning: Högskoleingenjör, Berg- och anläggningsteknik

Varför valde du att studera Berg- och anläggningsteknik?
–  Jag visste att jag ville gå på en ingenjörsutbildning efter gymnasiet, men visste inte riktigt vad. Sen efter att ha varit på Bergsskolan på studiebesök med gymnasiet var jag fast. Berg- och anläggning hördes riktigt kul och intressant, vilket visade sig sen att det verkligen var. Jag ångrar inte en sekund att jag valde berg- och anläggning

Vad har du för planer efter studietiden?
–  Jag skulle gärna vilja jobba utomlands något år och sedan komma tillbaka och plugga två år till i Luleå.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?
–  Något som gör studierna lite roligare men även lättare är att plugga ihop med kompisar. På så sätt kan man hjälpa varandra och man lär sig mer samtidigt som man har kul.

Laura De Groot

"Kombinera studier med träning"

Namn: Markus Keränen
Ålder: 29 år
Hemort: Alfta, Hälsingland
Utbildning: Berg- och anläggningsindustri

Varför valde du att läsa det tvååriga programmet Berg- och anläggningsindustri?
– Jag hade de förkunskaper som krävdes och ville prova på att studera och bredda mina kunskaper. Tekniker utbildningen passade mig perfekt då den endast är två år och ger mig en bra grund att stå på vidare i arbetslivet.

Vad har du för planer efter studietiden?
– Efter studierna har jag tänkt att börja söka arbete, helst inom det jag utbildat mig till. Bygg och anläggning är väldigt hett just nu så jag kommer troligtvis söka mig till företag verksamma inom den branschen.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?
– För den som är idrottsintresserad finns det fantastiska träningsmöjligheter i Filipstad. För min egen del åker jag skidor och rullskidor på Kalhyttans suveränt fina åretruntanläggning. En toppmodern konstsnöanläggning säkrar fina skidspår under en lång träningsperiod och under barmarksperioden tränar jag rullskidor på asfalterad terrängbana på dryga tre kilometer.

Tänk dig att kunna få träningstips av Lars-Göran Pettersson, som var förbundskapten för det legendariska skidlandslaget med Gunde Svahn, Tomas Wassberg och Torgny Mogren som dåtida giganter. Lars-Göran – som har lett utvecklingen av Kalhyttan till en av Sveriges finaste träningsanläggningar för längdskidåkning – delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Oavsett vilka intressen man har finns det goda förutsättningar. Jag är allmänt sport- och friluftsintresserad och då passar Kalhyttan perfekt med sina skidspår på vintern samt rullskidbana på sommaren. Kalhyttan bjuder även på grymma stigar och uppmärkta leder för mountainbike och löpning.

Markus Keranen