Ord från rektor

Att välja utbildning tillhör inte det enklaste här i världen, så jag vill passa på och förmedla några tankar till er som ännu inte bestämt vad ni vill läsa till hösten.

På Bergsskolan ser vi med spänning fram emot att få besked om hur högt söktrycket blir till höstens antagning. Vi hoppas på ett fortsatt högt tryck på våra berginriktade utbildningar. Att våra teknologer är eftertraktade får vi flera konkreta kvitton på i våra kontakter med de bergföretag vi har kontakt med och som vill träffa våra studenter under arbetsmarknadsdagar. Vi planerar nu inför årets traditionella studieresa till Malmfälten för avgångsstudenterna på vårt berginriktade ingenjörsprogram. Både Arbetsförmedlingen Gruv och LKAB vittnar om ett stort rekryteringsbehov av ingenjörer och tekniker.

Intresset från bergföretag är fortsatt stort
Samtidigt ser vi ett fortsatt mycket stort intresse från bergmaterial- och anläggningsindustrin (det handlar om företag som NCC, Skanska, Peab, Sveab m. fl.) att anställa våra berg- och anläggningsingenjörer och –tekniker. Lägg till detta, intresset från internationella giganter som Atlas Copco, Sandvik, Metso och konsultföretag som Afry (f.d. ÅF) och Tyréns. Då kan vi inte annat än rekommendera dessa båda program.

Intresset för materialteknik och metallurgi ökar
Vid årets arbetsmarknadsdagar kommer vi att ha rekordmånga stål- och verkstadsföretag på plats, som samtliga pratar mycket gott om de tekniker och ingenjörer som utbildas på Bergsskolan och som snabbt kommer igång med kvalificerade uppgifter ute i industrin. Därför kommer de tillbaka i år igen. Samtliga företags representanter pekar på behovet av att ersätta de medarbetare som går i pension, samtidigt som de understryker hur viktigt det är med goda kunskaper om stålmaterial och hur de framställs och kan bearbetas. Trots avmattningen i orderingång hos några av företagen ser alltså svenska metallföretag behov av nya medarbetare. På plats kommer flera av de stora stålföretagen (SSAB, Sandvik, Outokumpu, Ovako och Uddeholms AB), och flera framtidsinriktade verkstadsföretag (Scana Energy, Seco Tools, Voestalpine Precision Strip AB, och Åkers Sweden AB). Även här kan vi på goda grunder rekommendera våra metallprogram.

Sök till Bergsskolan du också. Ansökan är öppen mellan 1 feb till 15 maj här på Bergsskolans hemsida. Har du frågor om studierna eller hur du ansöker är det bara att du hör av dig till oss på Bergsskolan.

                                                                                                             Jan Håkanson

                                                                                                             Rektor, Bergsskolan

Jan Håkansson på Bergsskolan