Boende & studentliv

Att välja Filipstad som studieort är en god investering – du får mycket valuta för pengarna. Dessutom är det förhållandevis enkelt att hitta ett bra studentboende.

Till skillnad från de stora städerna är levnadskostnaderna i Filipstad mer än rimliga. För det första är det väldigt billigt att bo här. Ofta klarar du dig på under 3000 kronor i månaden för ett bra boende. Jämför det med en motsvarande lägenheten i Stockholm, Uppsala, Lund eller Göteborg – få lär kunna mäta sig med priserna i Filipstad. Tänk dock på att vara ute i god tid när du letar boende.

Det är även billigt att sporta i Filipstad. Ett gymkort kostar 500 kronor, ett simkort 570 kronor. Därutöver har våra studenter rabatter på tennis, bowling och golf.

Ytterligare en anledning till varför det kan anses ekonomiskt att plugga här är utbildningens längd. I förhållande till det goda rykte som Bergsskolan har på arbetsmarknaden framstår tre år som en kort tid. Väl ”skriven” i Filipstads kommun får du dessutom ett bokbidrag på 1 300 kronor/termin.

Korttidsboende

Korttidsboende

Behöver du ett tillfälligt introduktionsboende rekommenderar vi

Filipstad Motell

Tel: 0590-100 22

Hemsida: filipstadmotell.se

Epost: filipstadmotell@gmail.com

Kjortelgårdens Turistboende

Bed and Breakfast

Tel: 0590-711 11 eller 0705-730 355

www.kjortelgardensturistboende.se

pia.lindskog@live.se

Camping Munkeberg

www.munkeberg.com/

Tel: 0590-501 00 

Storhöjden

Big Hill Lodge (Anders Stjernlöf)
073-340 44 03
Storhöjden 1, 682 34 Filipstad

Hitta bostad

Att bo i Filipstad är billigt. Det kan dock vara bra att vara ute i god tid om du vill hitta ett bra studentboende.

Förutom att hyra lägenhet eller rum, köper många av våra studenter en bostadsrätt. Eftersom priserna i Filipstad ligger på en ganska låg nivå blir månadskostnaden ofta lägre än att hyra en lägenhet. Här kan du hitta bostadsrätter från 40.000 kronor med en månadsavgift på 2.300 kronor, eller hyresrätter på ca 40 kvm från 3000 kronor inklusive värme och vatten. Det finns möjlighet att teckna studentavtal där du endast betalar hyra 10 månader om året. Under sommaren betalar du ingen hyra.

Eftersom orten är liten är det nära till allt. Du kan utan problem promenera till träning, livsmedelsbutiker eller skolan. Med cykel tar du dig lätt till exempelvis motionsspår. Det enda som ligger utanför ”stan” är golfbanan, ungefär 1 mil från centrum.

Bostadsbolag som kan vara värda att kontakta i jakt på lägenhet är:

Sport och fritid

Filipstad – en studieort med fantastiska möjligheter att kombinera studier med aktiv träning och motionsverksamhet

För den som är idrotts- och motionsintresserad finns det enastående träningsmöjligheter i Filipstad. Det finns ett stort utbud och det är lätt att komma till och få träningstider. Träningskort köper man för en bråkdel av de priser som gäller i storstäder.

Du har tillgång till bland annat följande sporter;

Badminton – i Spångbergshallen

Bordtennis – bordtennissal i Spångbergshallen

Bowling – bowlinghall med servering

Golf – Saxå golfbana är rolig och utmanande, passande för såväl proffs som nybörjare.

Längdskidåkning – Kalhyttan med konstsnöanläggning 4 km och totalt 40 km skidspår. Servicebyggnad med tillgång till omklädning och bastu

Luftgevärsskytte – anläggning med nio banor och den modernaste tekniken, elektroniken och belysningen. All skytteutrustning som du behöver finns att låna om du inte har egen.

Orientering– Filipstads OK anordnar regelbundet träningsaktiviteter

Rullskidor – 3,3 km asfalterad terrängbana i Kalhyttans spårsystem

Simning – 25-metershall i Spångbergshallen (Renovering pågår under 2020)

Styrketräning – Spångbergshallens gym

Taekwondo

Tennis – Inomhushall med tre banor och två fina grusbanor utomhus. Hallen har en matta som är lagom snabb och mjukt skonsam för kroppen.

Terränglöpning – Kalhyttan

Utförsåkning – Nedfart 1 – 400 meter – fallhöjd 95 meter, Nedfart 2 – 550 meter – fallhöjd 95 meter

För lagidrotter kan du väja innebandy, fotboll och ishockey. Den som vill tävla kontaktar de föreningar som finns i Filipstad och studentföreningen anordnar annars egna aktiviteter.