Hur väljer jag rätt program?

På Bergsskolan finns fyra program att välja mellan, två som berör berg- och anläggningsteknik samt två som berör  materialteknik och metallurgi. Du kan välja att läsa till tekniker (2 år) eller till högskoleingenjör (3 år). Om du saknar behörighet för att komma in på programmen finns även ett tekniskt basår vilket är en bra inkörsport till vidare studier.

Tekniker eller ingenjör?

Hur högt vill du spänna bågen? Vilken tid vill du lägga på studierna? Valet mellan att plugga till tekniker eller ingenjör kan vara svårt. Vad skiljer dem åt? Allmänt kan man säga att ingenjörerna läser fler kurser i programmens kärnämnen. En annan punkt som skiljer de två ingångarna är mängden matematik. Tekniker kan läsa ”matematik för tekniker” vilket är en light-version av ingenjörernas matte.

Högskole- eller civilingenjör?

Räcker det att plugga till ingenjör på Bergsskolan eller vill du plugga till civilingenjör? Bergsskolan har inget civilingenjörsprogram. Efter tre år på Bergsskolan kan du emellertid läsa vidare till masterexamen på Luleå tekniska universitet.

Ångest för valet mellan berg och metall?

Även om du gör ett val mellan berg och metall så är inte detta hugget i sten. Under de första veckorna av studierna kan du söka till senare del av det andra programmet (du läser då färdigt första terminen på det program du antagits till). Har du frågor redan nu kan du förslagsvis kontakta vår studievägledare.