Metall- och verkstadsindustri - bergsskoletekniker

120 högskolepoäng

Teknikerutbildningen med inriktning mot metall- och verkstadsindustri är tvåårig och ges på anrika Bergsskolan i Filipstad. Programmet är framtaget i samarbete med näringslivet. Den vänder sig både till dig som kommer direkt från gymnasiet och till dig som redan arbetar och vill höja din kompetens.

Utbildningen ger dig en bred bas att bygga en yrkeskarriär på inom branscherna stål-, metall- och verkstadsindustri. Exempel på yrken är kvalificerad operatör, arbetsledare respektive produktionschef.

Utbildningens innehållProgrammet inleds med en perspektivkurs och grundläggande kurser inom matematik, fysik, kemi och CAD. Sedan följer kurser i arbetsledning samt projekt- och industriell ekonomi. Andra året innehåller branschanpassade fördjupningskurser i materiallära, bearbetningsteknik, mineralteknik, metallurgi, tillverkningsteknik samt värmebehandling och ugnsteknik.

Studierna genomförs i nära samarbete med industrin. Yrkesverksamma personer kompletterar skolans lärare och studiebesök bidrar till att ge verklighetsförankring åt studierna. Examensarbetet under den avslutande terminen utförs delvis på plats i ett företag.

Var kan jag jobba?

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta exempelvis som kvalificerad operatör, arbetsledare eller produktionschef inom stål-, metall-, gjuteri- och verkstadsindustrin. Arbetsgivarna är främst företag som tillverkar, förädlar eller bearbetar metaller, dvs en stor del av svensk basindustri.

Grundläggande behörighet, grundnivå
Matematik 1a/1b/1c eller Matematik A
Grundnivå
Högskoleexamen