Hoppa till huvudinnehåll

Materialteknik inriktning metallurgi - högskoleingenjör

180 högskolepoäng

Utbildningen i Materialteknik och metallurgi som är förlagd till anrika Bergsskolan i Filipstad har en lång tradition och ger breda kunskaper om material och speciellt deras framställning. Efter examen väntar en bred arbetsmarknad och behörighet till masterstudier vid Luleå tekniska universitet.

Den treåriga utbildningen ger en bred bas att bygga vidare på för en karriär inom framförallt stål- och verkstadsindustrin eller gjuteribranschen. Efter din examen kan du välja mellan en rad olika yrkesmöjligheter i Sverige och utomlands. Exempel på yrken som utbildningen öppnar upp för är allt från projektledare över forskning & utveckling till platschef och VD.

 Utbildningens innehållHuvudämnena i programmet är inriktade mot materialteknik och metallurgi. Utbildningens matematik- kemi- och fysikkurser ger en bra teoretisk grund för de mer specialiserade ämnena. Även kurser i mineralteknik och industriell ekonomi ingår. I undervisningen ingår industribaserade projektarbeten, industriföreläsningar samt studiebesök. Detta ger förutsättningar för att du som högskoleingenjör inom metallurgi får en precis så praktiskt orienterad utbildning som näringslivet efterfrågar.

Utbildningen avslutas med ett större examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt lösa en uppgift genom att tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden. Oftast genomförs examensarbetet i samverkan med industrin med handledning från lärarna och med stöd av handledare ute på företaget.

Var kan jag jobba?

Arbetsgivarna finns främst inom företag som framställer, förädlar, bearbetar eller använder metalliska material, dvs stora delar av svensk basnäring.

Grundläggande behörighet, grundnivå
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8) eller Fysik B, Kemi A, Matematik D (områdesbehörighet 8)
Grundnivå
Högskoleingenjörsexamen
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov
Share/Save Dela