Hoppa till huvudinnehåll

Uppdaterat: Bergsskolan öppnar porten för nya studerande igen

Beslutet om de nya utbildningarna på Bergsskolan har kommit.

Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att fyra utbildningar som Bergsskolan har ansökt om att få ge, får starta hösten 2020. Bergsskolan ändrar nu strukturen och blir åter sin egen huvudman. De utbildningar som åter kommer att ges på Bergsskolan i Filipstad med start hösten 2020 är:

  • Bergsskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, 3 år
  • Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik, 3 år
  • Bergsskoletekniker Berg- och anläggningsindustri, 2 år
  • Bergsskoletekniker Metall och verkstadsindustri, 2 år

Ansökningstiden för de nya utbildningarna på Bergsskolan är mellan 1 februari och 15 maj. Ansökan görs då via länk på denna webbplats. Mer information om behörigheter och kurser finns här. De nya utbildningarna startar i augusti 2020 på Bergsskolan.

De nya utbildningarna kommer att ha sin tydliga grund i dagens utbildningar på Bergsskolan. Vi vet att Bergsskolan har ett mycket gott varumärke och att de som studerat på Bergsskolan får arbete i den bransch de utbildat sig för i mer än 94 %. De flesta av de övriga hade valt att byta bana i livet.

Några av kurserna kommer att vara precis lika som idag och några kommer förändras så att ny forskning och nya metoder och tekniker lyfts fram i utbildningarna. Den största förändringen kommer att vara att vi nu precis som de första 170 åren i Bergsskolans historia kommer att ha praktik i utbildningarna. De studerande kommer att under sin utbildning varva praktik och teori för att vara ännu mer förberedda för arbetslivet och bättre förstå den teori som våra kurser innehåller. De nya utbildningarna utgörs av 25 % praktik och 75 % teori. Bergsskolan startade år 1830 och har sedan dess bedrivit utbildningar för den svenska berg-, gruv-, mineral-, anläggnings-, metall- och verkstadsindustrin.

"Det är mycket glädjande att vi nu kan ta emot nya studerande på Bergsskolan. De kommer att ha en mycket god arbetsmarknad att se fram emot efter avslutade studier där praktik och teori har varvats", säger Jan Håkanson rektor på Bergsskolan.

Share/Save Dela