Hoppa till huvudinnehåll

Rektorn intervjuar branschorganisationen SBMI - "Om du är intresserad av säkra och intressanta karriärmöjligheter bör du fundera på Bergsskolan"

Björn Strokirk, VD för branschorganisationen SBMI, (Exempel på stora välkända företag är NCC, Skanska, PEAB, Svevia) i intervju med Bergsksoans rektor, Jörgen: "Om du är intresserad av säkra och intressanta karriärmöjligheter bör du fundera på Bergsskolan." Läs hela intervjun nedan!

Jörgen, Bergsskolans rektor, samtalar med Björn Strokirk. Björn är VD för SBMI - Sveriges Bergmaterialindustrier - En intresseorganisation för Sveriges alla bergmaterialföretag som bland annat sysslar med branchens kompetensförsörjning. Exempel på stora välkända företag är NCC, Skanska, PEAB, Svevia.

Jörgen; Hej, jag hörde att ni haft årsmöte med SBMI (Sveriges bergmaterialindustri) där ni bland annat diskuterade hur era företag ska lösa nära förestående rekryteringsbehov. Vad kom ni fram till?

Björn S; Det stämmer. Vi har mycket omfattande rekryteringsbehov av kvalificerade medarbetare till i princip alla våra medlemsföretag. Hos oss stannar folk och trivs hela sitt yrkesverksamma liv, men nu står vi inför stora pensionsavgångar.

Jörgen; Vad är det för typ av medarbetare och kompetens som ni har behov av?

Björn S; Vi behöver allt från kompetent driftspersonal till duktiga arbetsledare och platschefer i våra bergtäkter. Med de ökade krav som ställs på våra medarbetare vill vi gärna rekrytera medarbetare som har en lämplig grundutbildning att bygga vidare på. Det är ett mycket fritt och varierat arbete, men för att komma in i det någorlunda snabbt är det bra att ha en två- eller treårig högskoleutbildning.

Jörgen; Hur ser branschen på rekrytering av medarbetare som har utbildats på Bergsskolan.

Björn S; Många av våra medlemsföretag har under lång tid rekryterat tekniker och högskoleingenjörer som fått sin utbildning på Bergskolan. Skolan har ett mycket gott rykte i industrin och är en av flera högskolor som vi har ett etablerat samarbete med. Från branschens sida uppskattar vi Bergsskolans ambition att bedriva en industrinära akademisk utbildning.

Jörgen; Vad har du för råd att ge de ungdomar som just nu funderar på vilken högskoleutbildning de ska söka sig till?

Björn S; Om du är intresserad av säkra och intressanta karriärmöjligheter bör du fundera på Bergsskolan. Vi kan erbjuda säkra och samtidigt spännande anställningar såväl i Sverige som i Norden. Vår bransch är en långsiktig och trygg bransch  där vi inte ser några effekter av konjunktursvängningar – behovet av bergmaterial är nästan lika stort i lågkonjunktur som i högkonjunktur. Och våra anställda trivs, som sagt, och stannar i branschen..

Share/Save Dela