Rejäl framtidssatsning - pressträff

Vi satsar starkt framåt. Nu finns en ny vi vision för de kommande fem åren framtagen – en vision som bland annat innebär nya moment i utbildningsprogrammen.

En pressträff med studenter och personal hölls i september med kaffe och tårta på Bergsskolan i Filipstad.

Bergsskolans utbildning har varit eftertraktad ända sedan skolan grundades 1830. Men allt behöver utvecklas för att möta nya krav och behov från omvärlden. Därför kommer Bergsskolan redan i år att tillsammans med företag blicka framåt för att möta kommande kompetensbehov. Det kan exempelvis handla om att addera mer om digitalisering, ledarskap och hållbar utveckling i våra utbildningsprogram för ingenjörer och tekniker.

– Det är en viktig satsning som Bergsskolan nu gör, den kommer att betyda mycket för oss på Uddeholm. Under kommande år behöver vi rekrytera och Bergsskolan i Filipstad är en viktig rekryteringsbas för oss. Jag måste säga att vi är väldigt glada över den utveckling som nu sker på Bergsskolan, säger Johnny Sjöström, vd för Uddeholm och Styrelseordförande för Bergsskolan.

När andra satsar på bred utbildning satsar Bergsskolan på spetsutbildning inom berg- och anläggning, metallurgi och materialteknik för stål- och verkstadsindustrin,  flera mycket viktiga industrigrenar för svensk industri och export.

– En modern och vass utbildning gör att våra studenter i mycket hög grad får jobb direkt efter slutförd utbildning, säger Jan Håkansson, ny rektor på Bergsskolan. Vi ska även komma ihåg att företagen i branschen är med och stöttar mycket nära och i utbildningarna, vilket ger unika möjligheter. Studenterna får jobb och företagen får personal med skräddarsydd kompetens. Bergsskolan vill vara ett modernt och interaktivt kunskapssäte som uppfyller samhällets förväntningar.

Även en ny styrelse har knutits till Bergsskolan: Uddeholm, LKAB, Boliden, KTH och Filipstads kommun har representanter i styrelsen. Alla med unik kunskap inom sitt område – och med ett stort och genuint engagemang för Bergsskolan i Filipstad.

Ett stort antal företag förutom de som representeras i styrelsenär med och satsar då Bergsskolan vill nå och utbilda ännu fler studenter. Några av dessa företag är Sandvik, Skanska, NCC, SSAB, Zinkgruvan, Epiroc, Outokumpu, Ovako och Scana steel.

Pressmeddelande