Jag kan kombinera studier med fantastiska träningsmöjligheter året runt

Namn: Markus Keränen

Ålder: 29 år

Hemort: Alfta, Hälsingland

Utbildning: Berg- och anläggningsindustri

Varför valde du att läsa det tvååriga programmet Berg- och anläggningsindustri?

- Jag hade de förkunskaper som krävdes och ville prova på att studera och bredda mina kunskaper. Tekniker utbildningen passade mig perfekt då den endast är två år och ger mig en bra grund att stå på vidare i arbetslivet.

Vad har du för planer efter studietiden?

- Efter studierna har jag tänkt att börja söka arbete, helst inom det jag utbildat mig till. Bygg och anläggning är väldigt hett just nu så jag kommer troligtvis söka mig till företag verksamma inom den branschen.

Har du några tips till framtida studenter på Bergsskolan?

- För den som är idrottsintresserad finns det fantastiska träningsmöjligheter i Filipstad. För min egen del åker jag skidor och rullskidor på Kalhyttans suveränt fina åretruntanläggning. En toppmodern konstsnöanläggning säkrar fina skidspår under en lång träningsperiod och under barmarksperioden tränar jag rullskidor på asfalterad terrängbana på dryga tre kilometer.

Tänk dig att kunna få träningstips av Lars-Göran Pettersson, som var förbundskapten för det legendariska skidlandslaget med Gunde Svahn, Tomas Wassberg och Torgny Mogren som dåtida giganter. Lars-Göran – som har lett utvecklingen av Kalhyttan till en av Sveriges finaste träningsanläggningar för längdskidåkning - delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Oavsett vilka intressen man har finns det goda förutsättningar. Jag är allmänt sport- och friluftsintresserad och då passar Kalhyttan perfekt med sina skidspår på vintern samt rullskidbana på sommaren. Kalhyttan bjuder även på grymma stigar och uppmärkta leder för mountainbike och löpning.