Några ord på vägen från Bergsskolans rektor

Att välja utbildning på högskolan tillhör inte det enklaste här i världen, så jag vill passa på och förmedla några tankar till er som ännu inte bestämt vad ni vill läsa till hösten.

På Bergsskolan ser vi med spänning fram emot att få besked om hur högt söktrycket blir till höstens antagning. Vi hoppas på ett fortsatt högt tryck på våra berginriktade utbildningar. Att våra teknologer är eftertraktade fick vi ett konkret kvitto på i samband med årets traditionella studieresa till Malmfälten för avgångsstudenterna på vårt berginriktade ingenjörsprogram. Både Arbetsförmedlingen Gruv och LKAB vittnade om ett stort rekryteringsbehov av ingenjörer och tekniker, detta trots den avmattning som drabbat gruvindustrin.

Intresset från bergföretag är fortsatt stort

Samtidigt ser vi ett fortsatt mycket stort intresse från bergmaterial- och anläggningsindustrin (det handlar om företag som NCC, Skanska, Peab, Sveab m. fl.) att anställa våra berg- och anläggningsingenjörer och –tekniker. Lägg till detta, intresset från internationella giganter som Atlas Copco, Sandvik, Metso och konsultföretag som Åf och Tyréns. Då kan vi inte annat än rekommendera dessa båda program.

Intresset för materialteknik och metallurgi ökar

Vid årets arbetsmarknadsdagar hade vi rekordmånga stål- och verkstadsföretag på plats, som samtliga pratade mycket gott om de tekniker och ingenjörer som utbildas på Bergsskolan och som snabbt kommer igång med kvalificerade uppgifter ute i industrin. Samtliga företags representanter pekade på behovet av att ersätta de medarbetare som går i pension, samtidigt som de underströk hur viktigt det är med goda kunskaper om stålmaterial och hur de framställs och kan bearbetas. Trots avmattningen i orderingång ser alltså svenska metallföretag behov av nya medarbetare. På plats fanns alla de stora stålföretagen (SSAB, Sandvik, Outokumpu, Ovako och Uddeholms AB), och flera framtidsinriktade verkstadsföretag (Scana Energy, Seco Tools, Voestalpine Precision Strip AB, och Åkers Sweden AB). Även här kan vi på goda grunder rekommendera våra metallprogram.